Sušenje voća za čaj

Korica od voća prilikom sušenja zadržava mirise, vitamine, kiseline te hranjive tvari u prirodnom obliku te ju je u zimsko vrijeme najbolje koristiti kao zdravi dodatak svim vrstama čajeva. Vrlo je važno da prije sušenja plodove dobro operete te dobro oguljenu koru što sitnije narežete

Marmelada od šipka

Držati ga na toplom mjestu u poklopljenoj osudi 3 dana. Često promiješati. Propasirati ga i odvagati 1 kg mase. Dodati šećer i ukuhavati. Pred kraj kuhanja dodati naribanu koricu limuna.

Iskoristite rajčice za zimnicu

Početkom jeseni, kada više nema toliko sunca, u vrtu obično ostane mnoštvo sitnijih, zelenih rajčica koje su vrlo ukusne da ih spremite za zimnicu. Rajčice, kao i ostalo povrće za kiseljenje, moraju biti zdrave i neoštećene. Prije pripreme povrće treba  očistiti, oprati i osušiti. Staklenke za povrće također treba dobro oprati u vreloj vodi i osušiti.

Kiseli luk

Zdrave čvrste male glavice luka očistiti. Skinuti lupinu. Složiti u staklenke i dodati papar. Vinski ocat prokuhati, ohladiti i s njim preliti lučice. Staklenke zatvoriti celofanom.

Marmelada od naranče

Marmelada se može napraviti od limuna, limete, grejpa, mandarina, slatkih naranča, bergamota i drugih citrusa ili bilo koje kombinacije navedenih ali marmelada od seviljskih naranči je daleko najbolja i najpoznatija. Ovo je odličan, brz i lak recept za ovu klasičnu marmeladu.

Recept za domaće sarajevske somune

Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete piticama, hljepčićima, samunima, lepinom ili lepinjom somuni su obavezno jelo na trpezi svakog postača. Tokom islamskog mjeseca Ramazana potražnja za somunima vrtoglavo raste. Medjutim, kada se Ramazan završi prodaja somuna naglo pada. To ne znači da se somuni povlače s menija. Naprotiv, somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu

Super recept za salatu od kus-kusaU ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima

www.veza.ba

Mladi krompir dobro operite i izribajte zelenom, grubom stranom sundjera. Nije potrebno, čak nije poželjno, da sažuljate koru. Ukusnije će biti ako ostane. Presecite ga po dužini, pa obe polovine još na četiri dela, ako nisu sitni krompiri, ako jesu, dovoljno će biti polovine preseći samo još na pola. Očistite toliko krompira da vam stanu jedan uz drugi u najveću tepsiju koju imate.

DANAŠNJI RUČAK - Bosanske Ćufte

Mljevenom mesu dodati jaje, prezle i vodu. Luk sitno isjeckati (najbolje u blenderu) pa ga na zagrijanom puteru pirjaniti dok ne omekša i malo ne porumeni. Malo ga ohladiti i dodati mesu, posoliti, pobiberiti, dodati sirće, origano, sjeckani peršin ili nanu. Sve dobro izmješati i poklopljeno ostaviti da na hladnom mestu odstoji oko jedan sat. Mokrim rukama formirati male ćuftice, pa ih uvaljati u brašno i na vrelom ulju pržiti sa svih strana da lijepo porumene. Uz ćuftice poslužiti krompir pire ili prženi krompir.

www.veza.ba

Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, mozžemo reći da se u njoj na autentičan način prepliću kolorit Istoka i Zapada, krož dug period odomaćivanja jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija,Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne ) modifikovana su u toj meri da se slobodno mogu nazvati Bosanska jela. Ovoga puta vam predstavljamo bosanske čorbe, Beogvu, Sarajevsku i Višegradsku.

www.veza.ba

Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrene tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.

Ćufte u paradajz sosu

Ćufte: Izmiješati sve navedene sastojke i ostaviti najmanje pola sata u frižideru. Nakon toga oblikovati loptice željene veličine. Sos: Propržiti malo brašna na ulju, dodati sok od paradajza, izmiješati pa polako dodavati vodu i zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta. Služiti uz pire krompir.

Tijesto za pizzu

Namirnice za pripremu svakog jela moraju uvijek (pa tako i za pizzu) biti svježe.
Kod ovog tijesta potrebno je voditi računa da: Koristi se obična pitka voda (bez mjehurića) i s ne previše kalcija. Kod nas je skoro svuda voda puna kalcija (kamenac koji se radi na slavinama) pa je najbolje vodu prokuhati prije upotrebe.

Makedonski ajvar

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima. "Recept za ajvar prenosi se iz generacije u generaciju"

Pekmez od dunja

Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.

ZIMNICA: Ukuhavanje rajčice

Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak.

ZIMNICA: Najbolji AJVAR

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem.

Paprike u senfu

U veliku posudu stavite mješavinu vode, octa, šečera i soli i ostavite neka zavrije. U nekoliko navrata stavljajte luk, češnjak i papriku neka prokuha (5 -6 minuta). Prokuhano povrće dobro ocijedite i ohladite.

www.veza.ba

Pripremite se za pravu jesenju riznicu zdravlja. Najbolji način kako iskoristiti jednu od najpopularnijih voćki širom svijeta, jeste upravo u desertu. Saznajte koje su to prednosti jabuke, a mi vam donosimo recept za pečene jabuke s medom i orasima koji će vas oraspoložiti u jesenjim danima.

www.veza.ba

Vodu i ulje sipajte u šerpu i staviti na vatru da provri, kada provri skinite sa šporeta i dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sjedinite masu i dobro ohladite. U hladnu masu dodajte jaja i mutite mikserom. Dobijenu masu sipajte u špric, istiskajte po 7 cm na nepodmazan pleh. Pecite na 180 stepeni 25 minuta.

www.veza.ba

Od mlijeka odliti 100 ml i staviti sa strane. Ostatak mlijeka izliti u lonac i staviti da kuha na niskoj temperaturi. Gorku čokoladu izlomiti na manje komadiće i staviti u vruće mlijeko i rastopiti je uz stalno miješanje. Kad je čokolada otopljena, posudu staviti sa strane. Gustin umiješati u 100 ml sačuvanog mlijeka. Čokoladno mlijeko opet staviti na vatru da zavrije. 

www.veza.ba

Ocjediti višnje i sačuvati sok. Soku dodati vodu tako da čine 1 litru, dodati šećer i staviti kuhati. U zakuhanu smjesu dodati višnje , a onda dodavati griz i kuhati dok se ne zgusne. Smjesu odmah izliti u tepsiju. Na ovu kremu  dodajemo puding. Takva smjesa se mora ohladiti kako bi se dodao šlag na kraju.

www.veza.ba

Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa bijelim lukom, crvenim lukom, začinima i praškom za pecivo i sve zajedno dobro izmiksamo  (po potrebi dodamo par kapi vode).

Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta.

Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo jogurt, protisnuti bijeli luk po želji mljevene ljute papričice, kašikicu koncentrata paradajza i malo sjeckanog peršina.

www.veza.ba

U ove tople, ljetne dane, dobro dođe osvježenje poput sladoleda. Evo primjera jednog laganog recepta za sadoled od čokolade, koji će vas oduševiti!

www.veza.ba

Kolač s breskvama je idealan za ljetne vrućine, jer osvježava i rijetko ko mu može odoljeti. Evo jednog jednostavnog recepta za savršenu i jeftinu slasticu:

www.veza.ba

Krofne se mogu napraviti na nekoliko načina i sigurno je da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Evo naše preporuke:

 

www.snizenja.ba

Tikvice oguliti, presjeći na pola i svaku polovinu presjeći uzduž na 3 dijela.
Staviti u cjediljku, posoliti i ostaviti pola sata da odstoji i ocijedi se.
Nakon pola sata oprati tikvice i ocijediti ih od viška vode.
Veću tepsiju obilato premazati uljem i staviti na stranu.
Tikvice prvo uvaljati u mješavinu brašna, parmezana i začina, pa u umućena bjelanca u koja ste dodali 2 kašike vode i na kraju u krušne mrvice.

www.veza.ba

Skuhati makarone prema uputstvo u slanoj vodi, pa ih ostaviti da se ocjede
Isjeckani salamu, kornišone ,bijeli sir i malo kaškavalja. Ako stavljate masline isjecite i njih.


Pomješajte kiselu pavlaku sa sjeckanim sastojcima, dodajte začine u oceđene makarone dodajte sve to, pa u pouljenu dublju tepsiju sve poravnajte. Odozgo malo kečapa i majoneze. Izrendajte kaškavalj iznad i stavite u pećnici dok se kaškavalj ne otopi, ne dobije lijepu žutu koricu.

www.veza.ba

Očistiti šljive i poredati ih okrenute korom prema gore.
Staviti ih u dobro zagrijanu rernu i peći dok ne puste sok zatim ih posuti prezlom šecćerom i slatkim vrhnjem – smanjiti temp[ ( oko 200-220 C) i peći dok se ne zgusne, oko 30 min i na kraju posuti vanilin šećerom i sa malo cimeta jako jednostavo za napraviti, a izuzetno ukusno!!!

www.veza.ba

Tikvice operite, ogulite i naribajte.
Sir također naribajte na trakice.
U zdjelu stavite naribane tikvice i sir te dodajte jaja, brašno, sol i papar.
Brašna stavite oko 100 grama i sve zajedno pomiješajte dobro da dobijete kompaktnu smjesu.
Prema potrebi, ako je smjesa prerijetka dodajte još brašna a ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka da razrijedite smjesu.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji nekih 10 minuta.

www.snizenja.ba

Od brašna, šećera, putera, jajeta i vode umijesite tijesto.
Utisnite u kalup i izbušite viljuškom.
Pecite u rerni zargijanoj na 200 stepeni 25 minuta.
Pustite da se ohladi a u međuvremenu napravite kremu.
Vrhnje za kuhanje stavite da proključa i umutite sa šećerom, brašnom i jajima.
Mutite i vratite na vatru dok se ne zgusne.

www.snizenja.ba

Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Malo mleka od potrebne količine odvojiti pa sipati u umućena žumanca i razmutiti gustin. Umućenu masu (vodite računa da ne bude grudvica) zakuvati u mleku i skuvati kašicu, kao kada kuvate puding. Ostaviti da se ohladi, pa ohlađenu masu izmešati sa predhodno umućenim margarinom sa prah šećerom i sve lepo sjediniti mikserom.

face