PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Prirodna kućna apoteka

Za rane i opekotine kod kuće uvijek čuvaj ulje gospine trave. Jesi li znala da čajem od lavande možeš ublažiti glavobolju, a metvicom izliječiti nervozu i želučane tegobe? Prirodna alternativa lijekovima

Za rane i opekotine kod kuće uvijek čuvaj ulje gospine trave. Jesi li znala da čajem od lavande možeš ublažiti glavobolju, a metvicom izliječiti nervozu i želučane tegobe?

Prirodna alternativa lijekovima
Svi mi imamo svoje male ili velike kućne apoteke, ovisno o našim potrebama i broju ukućana. Kućna apoteka mora biti na suhom i ne toplom mjestu, zaštićena od svjetlosti i od djece (ali ne u kupaonici ili kuhinji). Morala bi biti dovoljno velika da bude pregledna, pa kad nam nešto hitno treba, možemo to odmah pronaći. Kućna apoteka je mjesto gdje bi trebala stajati i sva medicinska dokumentacija za svakog pojedinog člana obitelji, kao i telefonski brojevi liječnika i apoteke

Prirodna kućna apoteka
A što držati u takvoj apoteci? Moraju li to biti isključivo kemijski lijekovi ili postoji i alternativa? Kućna apoteka ima cilj i svrhu da si pomognemo odmah, u trenutku kad nam je to potrebno kod nekih blažih tegoba, zbog kojih ne moramo liječniku ili ako se nešto dogodi u vrijeme kada nam nije dostupna ni apoteka, a ni liječnik.

Osnove kućne apoteke
Osnovna kućna apoteka mora imati fiziološku otopinu za ispiranje rana i povreda, ali i za kapanje u nos kad je začepljen, mora imati sterilne gaze, komprese, flastere, škare. Rane i opekotine uspješno ćeš tretirati uljem gospine trave (kantarion) koje je uljni macerat ljekovite biljke Hypericum perforatum, a koje djeluje protuupalno, antibakterijski, antivirusno i antimikotski.

Korisno je imati i uljni macerat nevena (Calendula officinalis) kod pojave alergija, dermatitisa ili samo grube kože. Za kožne tegobe će koristiti gel od aloje koji ima protuupalno djelovanje i hidrira kožu, spriječavajući njeno isušivanje. Od koristi je kod opekotina (i onih izazvanih sunčanjem), alergija, uboda insekata i u tom se slučaju često koristi s eteričnim uljima.

Na tržištu postoje već gotove kombinacije namijenjene i preventivi i kurativi, a mogu se koristiti i vlastiti proizvodi, jer su nam dostupna i kvalitetna pojedinačna eterična ulja. Kod odabira ulja treba se savjetovati s ljekarnikom, naročito ako imaš malu djecu i obavezno provjeriti kvalitetu takvog ulja. Eterična ulja moraju imati naznačeno hrvatsko i latinsko nazivlje, način uzgoja i dobivanja, kemotip, zemlju porijekla.

Povišena temperatura
Ono s čime se najčešće borimo je povišena temperatura i prehlada, povezana s upalom grla, začepljenim nosom i u zadnjoj fazi s kašljem. Ne trebamo se bojati temperature, naše se tijelo rješava viška topline pomoću povišene temperature i zato je nije dobro odmah skidati, a naročito je štetno koristiti sredstva koja to čine naglo i drastično.

Temperaturu ne bi trebalo skidati do 38,5 stupnjeva jer tijelu više odmažemo, nego pomažemo. Oprez je potreban kod djece i to one manje jer je kod njih porast temperature puno brži i može dovesti do konvulzija.

Temperatura se najjednostavnije skida fizikalnim metodama. Nije potrebno bolesno dijete nositi u kupaonicu i tuširati, dovoljno je namočiti plahtu vodom i dijete pokriti. Vrlo brzo će doći do pojačanog znojenja i pada temperature. Potrebno je dijete nakon toga presvući u suhu odjeću.

Korisno je piti čajeve od ljekovitih biljaka koje pojačavaju znojenje i tako snizuju temperaturu. Čaj od cvjetova bazge (Sambuci flos) i cvjetova lipe (Tiliae flos ) će tu najviše koristiti.

Borba protiv prehlade
Začepljeni nos je najčešće prvi simptom prehlade. Nema potrebe odmah koristiti kapi za nos, kod djece do dvije godine starosti se ne bi smjele ni koristiti, jer je njihova sluznica osjetljiva i može se trajno oštetiti. Dovoljno je ukapavati fiziološku otopinu ili sada već ima veliki broj različitih kombinacija sa morskom vodom u prikladnim oblicima (spray).

Za one najmanje najkorisniji je dekokt od korijena bijelog sljeza (Althae radix). Za upalu grla i sprječavanje razvoja infekcije, virusne i bakterijske, pomoći će nam pčele, odnosno propolis.

Propolis je proizvod koji bi trebalo imati svako kućanstvo i odmah, kad se pojave prvi simptomi prehlade, početi ga primjenjivati. Propolis je prirodni atibiotik, ali za razliku od antibiotika djeluje i protuvirusno.

Kadulja i vitamin C protiv upale grla
Kod upale grla mogu se koristiti i mnogobrojne ljekovite biljke, kao islandski lišaj (Lichen islandicus) i kadulja (Salviae folium), a korisno je uzimati dodatno vitamin C i cink.

Ako su se simptomi pojačali i pojavio se kašalj priroda nam nudi veliki broj ljekovitih biljaka, koje će biti od koristi. One dolaze u različitim farmaceutskim oblicima (sljez-Althae folium i radix, trputac-Plantaginis folium, islandski lišaj- Lichen islandicus, bršljan- Hederae folium, timijan- Thymi folium, jaglac- Primulae radix.), a mogu se naravno koristiti i kao čajevi.

Česti su problemi sa probavnim traktom, od mučnine, osjećaja težine i nadutosti, pa do proljeva i zatvora. Prirodna sredstva nam tu mogu biti od velike pomoći. Najjednostavniji način primjene je piti čaj, ali za one koji to ne vole ili im je neprikladno, postoje i tabletirani oblici.

Ljekovite biljke
Metvica (Menthae piperitae folium) je biljka koja se može koristiti kod svih želučanih tegoba, osim ezofagealnog refluksa (jer ga pogoršava, s obzirom da je spazmolitik). Ona je također blagi sedativ, pa je idealno sredstvo za tzv. želučanu nervozu koja je često prisutna zbog našeg stresnog načina življenja.

Kod djece sa želučanim tegobama preporučuje se matičnjak (Mellisae folium) koji je srodnik metvice, ali blaži i ne sadrži mentol. Čaj od matičnjaka se preporuča i trudnicama u prvim mjesecima trudnoće, kad su prisutne mučnine i povraćanja.

Đumbir za putovanja
Za mučnine, kao i za bolest putovanja koja ima slične simptome, korisna je začinska biljka đumbir (Zingiberis rhisoma). Ona je korisna i kod prisutnog viška kiseline, kao i sladić (Liquiritiae radix). Ukoliko se pojavio proljev nužno je primjeniti promjene u ishrani i piti dovoljno tekućine da se ne poremete elektroliti i ne dođe do dehidracije organizma.

Kako se riješiti proljeva?
Najkorisnije je piti čajeve od ljekovitih biljaka s visokim udjelom trjeslovina koje zaustavljaju proljev. To su: plod borovice (Myrtilli fructus), kora hrasta(Quercus cortex) podanak petoprste(Tormentillae rhisoma) ili plod šipka (Cynosbati fructus) Od velike je važnosti vratiti poremećenu ravnotežu u crijevnoj flori, što se dešava i kod primjene antibiotika, jer se uništavaju sve bakterije, i dobre i loše.

Veliki je broj proizvoda sa pre i probioticima, namijenjenih različitim dobnim skupinama, a neki sadrže u sebi i optimalne količine elektrolita.

Boli te glava? Uzmi čaj od lavande!
Svaki čovjek se u tijeku života susretne s jednom neugodnom boli - glavoboljom. Netko je izbrojao da postoji 176 vrsta glavobolja i da uzročnika ima jako mnogo, ali u 90 posto slučajeva uzrok je psihički i zato nije potrebno odmah uzimati tablete protiv boli. Često je dovoljno prošetati se, popričati sa dragim ljudima, opustiti se, dozvoliti si odmor.

Dozvoli si večer bez televizije s mnoštvom negativnih vijesti, jer poslije toga je gotovo nemoguće mirno zaspati. Popij radije šalicu čaja od opuštajućih biljaka lavande (Lavandae flos), matičnjaka (Mellissae folium), metvice (Methae piperitae folium), odoljena (Valerianae radix), hmelja (Lupuli strobuli) u ugodnom društvu i glavobolja će nestati, a ti ćeš lagano i brzo utonuti u san, jer nesanica je isto jedan od vodećih problema današnjice zbog našeg načina življenja.

Ovisno o uzročniku kod glavobolje mogu se koristiti mnogobrojna prirodna sredstva, pitaj svog ljekarnika, on će ti dati najbolji savjet.

Vrijeme alergija
Može li priroda pomoći kod alergija? Naravno, a najkorisnije je pripremiti organizam još u razdoblju zime. Prvo treba provesti kuru detoksifikacije, promjenama u ishrani i uporabom ljekovitih biljaka koje djeluju na dva naša organa preko kojih uklanjamo sve ono što je štetno u našem organizmu. To su bubrezi i jetra.

Kopriva i čičak za imunitet
Biljke koje se koriste su breza (Betulae folium), preslica (Equiseti herba), peršin (Petroselini folium), kopriva (Urticae folium), maslačak (Taraxaci radix), trava-iva (Teucrii montani herba), čičak (Bardanae radix). Nakon toga korisno je pomoći organizmu da ojača svoj imuno sustav, jer alergijska reakcija je reakcija upravo imuno sustava na alergene.

Imuno sustav se može pojačati pomoću biljaka, najpoznatija je ehinacea, ali i pomoću vitamina i minerala ili matične mliječi ili kolostruma. Potrebe su svakog organizma drugačije i ovisne o nizu čimbenika (dob, ishrana, spol, socio-ekonomski faktori), zato je najbolje potražiti savjet u apoteci.

Ginseng za energiju
Proljeće je vrijeme kad se većina ljudi žali na manjak energije, to je razdoblje kad se priroda budi, a mi imamo osjećaj da se ne možemo pokrenuti. Mnogo je ljekovitih biljaka, tzv. adaptogena (ginseng, eleuterokok, sibirska ruža) koje će nam osigurati više energije, kao i biljaka koje izazivaju termogenezu (kava, zeleni čaj, guarana, mate čaj) i pospješuju energetski nivo.

Od koristi su i proizvodi koje za nas stvaraju pčele radilice (med, matična mliječ, polen).

Čovjek je nedjeljivi dio prirode, i ima li išta prirodnije nego koristiti svo bogatstvo koje nam ona pruža da zadržimo ravnotežu s kojom se rađamo, a to je zdravlje.

face