PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Hrana za djecu prepuna je šećera i masti

 Njemačka organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch provela je istraživanje o kvaliteti prehrambenih proizvoda koji se reklamiraju pod oznakom da su zdravi za djecu.

Rezultati istraživanja su poražavajući, pokazalo se da je hrana za djecu prepuna šećera i masti, zbog čega Foodwatch zaključuje da 'prehrambena industrija kvari dječju prehranu'.

Naime, Foodwatch je od travnja 2011. do veljače 2012. obilazio berlinske supermarkete i u njima sakupljao prehrambene proizvode prvenstveno namijenjene djeci, dok su kriterij ocjenjivanja preuzeli od njemačke vlade koja je promovirala piramidu zdrave prehrane.

Zaključak Foodwatcha jest da 'prehrambena industrija uništava zdravu prehranu naše djece', jer je cilj prehrambenih kompanija 'rano naviknuti djecu na proizvode koji debljaju'. 'Ne mogu djeca toliko vježbati i dnevno se kretati, koliko je masti i šećera u proizvodima prehrambene industrije', rekao je Martin Ruecker iz Foodwatcha.

Uzmimo za primjer piće Capri-Sonne, koje proizvodi firma Sisi-Werke iz Heidelberga, kažu u Foodwatchu. Riječ je o napitku koji se doslovce sastoji od vode, šećera i umjetnih aroma, te nema ama baš nikakve veze s voćem, no predstavlja se kao voćni sok.

Nadalje, u reklamama za Capri-Sonne promoviraju se aktivnosti koje su naročito privlačne mladima, poput skejtanja, a povrh svega toga, Capri po školama pofesorima i učenicima dijeli brošure o zdravim Capri-kampovima za mlade.

Unatoč svemu, i prehrambena industrija i vlada svu odgovornost za prehranu djece pripisuje roditeljima, no u Foodwatchu ističu da 'to ne bi trebalo značiti da proizvođači nemaju nikakvu odgovornost'.

face