Lonac za kuhanje koji priprema obroke za vas. Delimano multifunkcionalni lonac 18u1 će sve uraditi sam – sve što je potrebno jeste da dodate sastojke, podesite program i odredite vrijeme.
Lonac za kuhanje koji priprema obroke za vas. Delimano multifunkcionalni lonac 18u1 će sve uraditi sam – sve što je potrebno jeste da dodate sastojke, podesite program i odredite vrijeme.
Rovus Viktor usisivač kombinuje 3 različite funkcije suho usisavanje, usisavanje tečnosti i funkciju kompresije i raspuhivanja,
Zatvorite oči i samo pomislite na cimet – gotovo da možete osjetiti njegov okus u ustima, zar ne? Cimet nije samo ukusan začin koji vaše deserte čini neodoljivima, nego je i sastojak koji sa sobom donosi nekoliko prednosti za zdravlje. Koje su to njegove prednosti?
Divlji šipak – crvene bobice iz šikare koje pršte vitaminom C
Oktobar i novembar idealno su vrijeme za berbu ploda divljeg šipka također poznatog kao divlja ili pasja ruža (lat. Rosa canina).
Vodu i ulje sipajte u šerpu i staviti na vatru da provri, kada provri skinite sa šporeta i dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sjedinite masu i dobro ohladite. U hladnu masu dodajte jaja i mutite mikserom. Dobijenu masu sipajte u špric, istiskajte po 7 cm na nepodmazan pleh. Pecite na 180 stepeni 25 minuta.
Od mlijeka odliti 100 ml i staviti sa strane. Ostatak mlijeka izliti u lonac i staviti da kuha na niskoj temperaturi. Gorku čokoladu izlomiti na manje komadiće i staviti u vruće mlijeko i rastopiti je uz stalno miješanje. Kad je čokolada otopljena, posudu staviti sa strane. Gustin umiješati u 100 ml sačuvanog mlijeka. Čokoladno mlijeko opet staviti na vatru da zavrije.
Priprema:
Sladoled, hladno mlijeko, vanilin šećer i Lino ladu dobro promiješajte u električnoj miješalici.
Ocjediti višnje i sačuvati sok. Soku dodati vodu tako da čine 1 litru, dodati šećer i staviti kuhati. U zakuhanu smjesu dodati višnje , a onda dodavati griz i kuhati dok se ne zgusne. Smjesu odmah izliti u tepsiju. Na ovu kremu dodajemo puding. Takva smjesa se mora ohladiti kako bi se dodao šlag na kraju.
Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa bijelim lukom, crvenim lukom, začinima i praškom za pecivo i sve zajedno dobro izmiksamo (po potrebi dodamo par kapi vode).
Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta.
Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo jogurt, protisnuti bijeli luk po želji mljevene ljute papričice, kašikicu koncentrata paradajza i malo sjeckanog peršina.
U ove tople, ljetne dane, dobro dođe osvježenje poput sladoleda. Evo primjera jednog laganog recepta za sadoled od čokolade, koji će vas oduševiti!
Kolač s breskvama je idealan za ljetne vrućine, jer osvježava i rijetko ko mu može odoljeti. Evo jednog jednostavnog recepta za savršenu i jeftinu slasticu:
Ljeti naša koža i kosa trebaju posebnu njegu. Odlučili smo istražiti koji su to proizvodi uz pomoć kojih ćete sebi olakšati najtoplije godišnje doba. Prije svega, brinuli smo za vaš novčanik i pronašli proizvode s najboljim omjerom cijene i kvaliteta.
Krofne se mogu napraviti na nekoliko načina i sigurno je da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Evo naše preporuke:
Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tijela. Otrovi (sve ono što može potencirati oštećenje tjelesnog tkiva) se kemijski pretvaraju u manje štetne tvari, koje se potom izlučuju putem stolice ili urina.
Ako robujete masnoj kosi, evo nekoliko zanimljivih rješenja koja će vam olakšati život…
Ukoliko često imate nedoumice oko odabira garderobe, šminke, frizure ili obuće - pogledajte što jedna od najpoznatijih modnih stilistica, Andy Paige, govori o najčešćim modnim zabludama i promašajima.Slijedi 15 modnih prekršaja koje, po njenom mišljenju, nikako ne bismo smjeli sebi dozvoliti.
Hladni zimski dani, vjetar i nagle promjene temperature pogoduju isušivanju kože i njezinom grubom izgledu. Brigom o koži u hladnim zimskim danima postići ćete ne samo lijep izgled kože nego ju i pripremiti za nadolazeće toplije dane. Vanjski faktori nisu jedini koji utječu na stanje naše kože. Bez obzira na vremenske prilike uvijek trebamo obratiti pažnju i na unutarnje faktore, a to su...
Šećer je prava pošast modernog doba. Te činjenice svjesni su ne samo zdravstveni stručnjaci nego i sami potrošači ove slatke i mnogima omiljene namirnice. U prošlosti su ljudi dnevno konzumirali jednu do maksimalno dvije žličice šećera.
Danas je šećer sakriven u svemu - od kolača i sokova do kruha, žitarica, čak i začina.
Prednosti vitamina A su mnogostruke. Pomaže tj. neophodan je kod rasta, razvoja kostiju, nastanak ćelija i tkiva u organizmu, kod dobrog vida, imuniteta, kao i kod sluzokože i kože.
Iako se koristi kod obnove kože u slučaju akni, ekcema, rana, psorijaze, i mnogih drugih kožnih oboljenja, on se upotrebljava i u proizvodnji kozmetike protiv bora, a i za zaštiti od UV zračenja.
Sarajevo, 23. novembar, 2016. godine – Kompanije Mastercard i EY predstavile su novu studiju o stanju sive ekonomije u Bosni i Hercegovini koja analizira faktore koji utiču na pojavu ovog problema i predlaže regulatorne mjere koje bi doprinijele uvođenju neprijavljenih ekonomskih aktivnosti u zvanične finansijske tokove. Rezultati studije pokazali su da je nivo sive ekonomije u BiH iznosio 25,5% 2014. godine, a da sektor hrane, pića i cigareta u toj brojci učestvuje sa 42%.
Tikvice oguliti, presjeći na pola i svaku polovinu presjeći uzduž na 3 dijela.
Staviti u cjediljku, posoliti i ostaviti pola sata da odstoji i ocijedi se.
Nakon pola sata oprati tikvice i ocijediti ih od viška vode.
Veću tepsiju obilato premazati uljem i staviti na stranu.
Tikvice prvo uvaljati u mješavinu brašna, parmezana i začina, pa u umućena bjelanca u koja ste dodali 2 kašike vode i na kraju u krušne mrvice.
Skuhati makarone prema uputstvo u slanoj vodi, pa ih ostaviti da se ocjede
Isjeckani salamu, kornišone ,bijeli sir i malo kaškavalja. Ako stavljate masline isjecite i njih.
Pomješajte kiselu pavlaku sa sjeckanim sastojcima, dodajte začine u oceđene makarone dodajte sve to, pa u pouljenu dublju tepsiju sve poravnajte. Odozgo malo kečapa i majoneze. Izrendajte kaškavalj iznad i stavite u pećnici dok se kaškavalj ne otopi, ne dobije lijepu žutu koricu.
Mladi krompir dobro operite i izribajte zelenom, grubom stranom sundjera. Nije potrebno, čak nije poželjno, da sažuljate koru. Ukusnije će biti ako ostane. Presecite ga po dužini, pa obe polovine još na četiri dela, ako nisu sitni krompiri, ako jesu, dovoljno će biti polovine preseći samo još na pola. Očistite toliko krompira da vam stanu jedan uz drugi u najveću tepsiju koju imate.
Mljevenom mesu dodati jaje, prezle i vodu. Luk sitno isjeckati (najbolje u blenderu) pa ga na zagrijanom puteru pirjaniti dok ne omekša i malo ne porumeni. Malo ga ohladiti i dodati mesu, posoliti, pobiberiti, dodati sirće, origano, sjeckani peršin ili nanu. Sve dobro izmješati i poklopljeno ostaviti da na hladnom mestu odstoji oko jedan sat. Mokrim rukama formirati male ćuftice, pa ih uvaljati u brašno i na vrelom ulju pržiti sa svih strana da lijepo porumene. Uz ćuftice poslužiti krompir pire ili prženi krompir.
Očistiti šljive i poredati ih okrenute korom prema gore.
Staviti ih u dobro zagrijanu rernu i peći dok ne puste sok zatim ih posuti prezlom šecćerom i slatkim vrhnjem – smanjiti temp[ ( oko 200-220 C) i peći dok se ne zgusne, oko 30 min i na kraju posuti vanilin šećerom i sa malo cimeta jako jednostavo za napraviti, a izuzetno ukusno!!!
Pripremimo tijesto od krumpira, punimo sa šljivama te kuhamo u vodi cca 10 min.
Poslužujemo sa umakom od šljiva.
Priprema
1.Zagrijte pećnicu na 200°C.
Tikvice, operite, osušite i narežite na tanje ploškice. Posolite.
Narežite mladi luk, nasjeckajte bosiljak i naribajte sir.
Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocijedite i onda pomiješajte sa lukom, bosiljkom i sirom.
Tikvice operite, ogulite i naribajte.
Sir također naribajte na trakice.
U zdjelu stavite naribane tikvice i sir te dodajte jaja, brašno, sol i papar.
Brašna stavite oko 100 grama i sve zajedno pomiješajte dobro da dobijete kompaktnu smjesu.
Prema potrebi, ako je smjesa prerijetka dodajte još brašna a ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka da razrijedite smjesu.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji nekih 10 minuta.
Knjiga recepata - Volite ljuto? PIKANTNO!!!
Od brašna, šećera, putera, jajeta i vode umijesite tijesto.
Utisnite u kalup i izbušite viljuškom.
Pecite u rerni zargijanoj na 200 stepeni 25 minuta.
Pustite da se ohladi a u međuvremenu napravite kremu.
Vrhnje za kuhanje stavite da proključa i umutite sa šećerom, brašnom i jajima.
Mutite i vratite na vatru dok se ne zgusne.
Od jučer su na našim policama dva nova proizvoda iz Dite.
Radi se o omekšivaču za veš Softly Charme u pakovanju od 1l, te tečnom sapunu Monia Strawberry od 450ml. Ovi proizvodi su posljednji put bili u prodaji prije 3 godine, a sada se proizvode po predratnoj recepturi, kao i ostali proizvodi koji su u posljednjih godinu dana proizvedeni u Diti.
Medicinski stručnjaci kažu da gljivične infekcije mogu utjecati na bilo koji dio tijela. Napomena: gljivice su prisutne na tijelu uz razne bakterije. Kada gljiva počne bujati, možete dobiti infekciju.Onychomycosis, koja se naziva tinea unguium, je gljivična infekcija koja utječe na nokte na nogama. Također bi trebali znati da se gljivične infekcije obično razvijaju tijekom vremena, tako da se simptomi mogu biti previše suptilni i nemogući za primijetiti na prvi pogled.
Kako stari tijelo luči sve više inzulina, a inzulin skladišti masnoće, osobito u području trbuha. Jedan od načina da to spriječiš je da povećaš unos proteina, možda je najlakše da u smoothie i ostale napitke dodaš proteinski organski prah
Na početku, ispucale pete su samo estetski problem, ali ako se ne liječi, pukotine postaju dublje i bol se javlja dok zbog prljavštine koja se skuplja u njima može dovesti do infekcije. Zbog toga je potrebno djelovati u najkraćem mogućem roku.
Zadebljanje stopala dovodi do smanjenja cirkulacije krvi i elastičnost nestaje zbog viška mrtve kože. Mrtve kože se ne može ukloniti s oštrim predmetom jer uklanjanje previše kože može dovesti do infekcije.
Sezona trešanja je pred nama, a one, osim što su ukusne i što će vas osvježiti, mogu biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv raznih bolesti i tegoba. Po mišljenju brojnih stručnjaka trešnje su “prirodni lijek sa drveta”, a u nastavku pročitajte zdravstvene razloge da njihovu sezonu nikako ne propustite i da ih jedete što više.
Ovaj ugodan i topao napitak izuzetno je koristan za kralježnicu. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmenog maziva” i ispire naslage soli. Koristan je za hematopezu (formiranje krvnih čelija diobom, i diferencijacija matičnih čelija u koštanoj srži), debelo crijevo, živčani sustav i koštano tkivo.
U zadnje vrijeme dobivam sve više upita kupaca na temu svojstava i načina korištenja peludnih zrnaca. Pročitajte zanimljive detalje o cvjetnom prahu, saznajte kako se koristi i kako djeluje.
CVJETNI KOKTEL MINERALA I VITAMINA
Cvjetni prah, također poznat kao polen i peludna zrnca, jedna je od najzanimljivijih pojava u prirodi kojom se čovjek može hraniti. Po definiciji, radi se o muškim spolnim stanicama brojnih biljaka na koje pčele nailaze u letu oko košnice.
Čuvarkuću (Sempervivum tectorum) poznajemo još i pod nazivima divlje smilje, pazikuća, uhovnik, uvara, vazdaživ i dr. Svi ti nazivi, uključujući onaj latinski, govore o njezinoj povezanosti sa životom i zdravljem te o njezinoj otpornosti u ranim uvjetima života.
Riječ je o trajnici s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvjetna, liskama pokrivena stabljika visine 10 do 30 cm.
Kopriva је ljekovita biljka koja pomaže kod mnogih bolesti naročito se preporučuje osobama ѕ bubrežnim bolestima і pomaže kod slabokrvnosti.
Koprivu іƖі žaru trebate brati nа mjestima ɡԁе nema nekih otrova і izduvnih gasova. Pο mogućnosti υ prirodi nа većim udaljenostima od saobraćaja і naravno ѕ rukavicama.
Upravo kao što i prostor u kojemu živimo treba veliko proljetno čišćenje ne bi li smo ga oslobodili svih nepotrebnih stvari, tako se i naš organizam detoksifikacijom oslobađa svih štetnih i suvišnih tvari
Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao povremeno treba i našu pomoć.
Od davnina se u narodnoj medicini koriste svježi listovi kao oblozi koji djeluju protuupalno, ublažuju bol, smanjuju otekline i potiču zacjeljivanje kože.
Kelj
Oblozi od listova kelja primjenjuju se za ublažavanje oteklina, upala, reumatičnih bolova i zubobolje te za brže zacjeljivanje ozlijeđene kože. Kelj pomaže i u liječenju herpes zostera, a oblozi se preporučuju i oboljelima od bronhitisa i astme.
Mislite da se tvrdokornog kamenca sa slavine ili sudopera možete riješiti samo sa sredstvom punim hemikalija?
Ne, ne morate posezati za hemijom jer smo pronašli 100 posto prirodan način za uklanjanje i najtvrdokornijih mrlja
Dolazi proljeće, a sa njim i proljetna alergija. Kada drveće počinje cvjetati, ogromne količine peludi se dižu u zrak, izazivajući godišnji ritual kihanja i šmrcanja.
Veliki broj ljudi u svijetu je žrtva sezonske alergije, i ta brojka stalno raste.
Samo u SAD-u 35 milijuna amerikanaca pati od sezonskog alergijskog rinitisa, koji je inače poznat kao peludna groznica.
Aranžiranje cvijeća ili, jednostavnije, kombinovanje više vrsta i boja cvijeća, učiniće svaki dom ljepšim i ugodnijim. Donosimo 10 savjeta kako da njegujete, ali i aranžirate rezano cvijeće da bi vaš dom odisao mirom i pozitivnom energijom.
Marinade su najvažniji sastojci kod pripremanja roštilja. Dobra marinada ne samo da čini meso sočnim i ukusnim već ga dokazano čini i zdravijim.
U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga za pripremu marinade koje donosi portal allrecipes.com.
Dolaskom tople sezone otvara se i sezona roštilja.... Roštilj je najstarija kulinarska tehnika koja je za mnoge vrhunska tehnika pripreme hrane i sigurno kao takva najosnovnija i najizvornija kulinarska tehnika zavrjeđuje izuzetnu pažnju...
Moj San, vodeći bosanskohercegovački proizvođač sistema za spavanje se uključio u projekat izgradnje Roditeljske kuće, inače projekat udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH".
Brand Moj San nastavlja sa doniranjem madraca za bolnice i kliničke centre u BiH. Ovoga puta, donacija je upriličena i realizirana za vodeću zdravstvenu ustanovu u istočnom dijelu Republike Srpske, Univerzitetsku bolnicu Foča.
U sarajevskoj Vijećnici 3.marta je u organizaciji Media Marketinga održana jednodnevna manifestacija „Kanski lavovi u Sarajevu“ koja je okupila najbolje kreativne direktore iz regiona koji su osvojili Kanske lavove na najprestižnijem festivalu marketinške struke u Evropi.
Toni Tomašek (kreativni direktor agencije Publicis Groupe Slovenija, Ljubljana), Dušan Drakalski (regionalni kreativni direktor agencijske mreže New Moment New Ideas Company), Vladimir Ćosić (kreativni direktor agencije McCann Beograd), Vlatko Dimovski (I&F McCann Grupa, glavni operativni direktor agencije McCann Adriatic), Žarko Veljković i Ivana Zeković (kreativni direktori agencije Saatchi&Saatchi Beograd) napravili su inspirativne prezentacije iz kojih su se mogle čuti intimne priče i putevi dolaska do novih ideja i uspjeha na evropskoj kreativnoj sceni.
U Travniku 4.3.2016. je realizirana još jedna u nizu donacija koju provodi brand Moj San u obliku madraca ovog domaćeg proizvođača. Radi se o madracima koji će svoju primjenu naći u odjelima ortopedije i urologije, odjelima koji su u fazi renoviranja te će ova donacija biti od velikog značaja za instituciju i pacijente koji zaslužuju bolje uslove smještaja.
Kompanija Delibašić poliuretani d.o.o., brand Moj San, nastavlja sa aktivnostima donacija madraca za bolnice i kiničke centre u BiH. Moj San, je do sada, pokazao visok senzibilitet sto se tiče društveno odgovornog djelovanja a i vođeni činjenicom da je Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubjankić" Bihać bila izložena stravičnom požaru, veliko zadovoljstvo je biti u prilici doprinosom ovog tipa uticati na bržu rekonstrukciju ovog objekta, ističu u menadžmentu ove kompanije.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Malo mleka od potrebne količine odvojiti pa sipati u umućena žumanca i razmutiti gustin. Umućenu masu (vodite računa da ne bude grudvica) zakuvati u mleku i skuvati kašicu, kao kada kuvate puding. Ostaviti da se ohladi, pa ohlađenu masu izmešati sa predhodno umućenim margarinom sa prah šećerom i sve lepo sjediniti mikserom.
Volite palačinke? Retoričko pitanje, jer palačinke vole svi. Ali niko ne voli prati nagomilano suđe.
Evo vam odličan savjet – pripremite tijesto za palačinke u flaši. To je brzo, lako i zabavno. Dakle, evo i recept.
Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml. mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmješajte i ostavite da se diže.
Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mjesiti, dodajte šećer, sol, promješjte, daodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju uzdignutu kvasac. Zamjesite glatko i elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te stavite u hladnu i zatvorenu pećnicu da se diže, dok se tijesto udvostruči.
Gotove uvaljati u staub šećer, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepši i ljepši
U veliku posudu stavite mješavinu vode, octa, šečera i soli i ostavite neka zavrije.
U nekoliko navrata stavljajte luk, češnjak i papriku neka prokuha (5 -6 minuta).
Prokuhano povrće dobro ocijedite i ohladite.
Senf i ulje miksajte kao da radite majonezu (dodavati ulje u laganom mlazu – kap po kap).
Vitamini su organske materije neophodne za normalno funkcionisanje našeg tijela. Od njih zavise rast, regulacija metabolizma, krepkost, aktivnost i dobro zdravlje. Nedostatak čak i samo jednog vitamina može dovesti u opasnost čitav ljudski organizam. Vitamini su jedan od šest osnovnih hranljivih sastojaka, kao što su to i ugljeni hidrati, masti, proteini, minerali i voda. Ove materije su neophodne za stvaranje energije, funkcionisanje organa, iskorišćavanje hrane i pravilan rast ćelija.
Tijesto razdijeliti na dva dijela, i to 1/3 tijesta upotrijebiti za rub, a 2/3 tijesta za dno. 2/3 tijesta staviti u kalup i dno kalupa prekriti tijestom te fino izravnati, a od 1/3 tijesta napraviti 2 valjka ukupne dužine oko 84 cm.
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke...
Jesen je na pragu, rizik od virusnih infekcija sve je veći, a stručnjaci savetuju da se bolesti karakteristične za hladnije doba godine preduprede na vreme, pre svega ishranom koja će ojačati odbrambeni sistem organizma.
Pečene crvene paprike nalaze se na vrhu naše ‘Strašno volim’ liste. Klasična salata od pečenih paprika sa marinadom od bijelog luka i peršuna je najčešća njihova primjena, onda slijede pohovane, u pavlaci, kremastoj salati i raznim drugim metodama pripreme.
Brand MojSan nastavlja projekat donacija madraca za bolnice u Bosni i Hercegovini. Nakon Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla vrijednu donaciju madraca MojSan je 23.10.2015. uručio i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar te Kantonalnoj bolnici Safet Mujić Mostar.