Kako nam kompjuteri uništavaju vid

 Koristite kompjuter satima, a zatim imate glavobolju, leđa vam se raspadaju, a oči vas bole? Ako ste po cijeli dan pred ekranom, zamor je normalna stvar – tvrde američki stručnjaci za medicinu rada. Ne, kažu oni, ne postajete kratkovidi zbog kompjutera, ali umor vas tjera da stalno pooštravate fokus, jer slova na ekranu plus loše osvjetljenje dodatno naprežu zjenice.

Pravilan rad za kompjuterom ne pogoršava vid, tvrde stručnjaci. Međutim često se uslijed zamora stvara osjećaj kratkovidosti – kao da ne možete da stavite sliku u fokus ili vam je teško da pratite slova na ekranu. Jer oko je primorano da stalno izoštrava fokus. Umor može da se javi i zbog lošeg osvjetljenja prostorije.

Žalbe pred ekranom
52% vidni zamor
48% upaljene oči
33% glavobolja
31% stalne migrene
19% pospanost
17% hladne ruke
Ovo su najčešće tegobe na koje se pacijenti žale, a simptomi su često udruženi.

Posljednjih godina su moderne sijalice koje daju usmjereno svjetlo, kao farovi. One su definitivno loše za oči zato što primoravaju zjenice da se neprestano šire i sužavaju, u traženju najboljih uslova između jake svjetlosti, koja dolazi iz lampe, i one slabe u ostatku sobe. Idealno je difuzno, raspršeno svjetlo – jednolično, bez sjenki, i neutralne boje. Kao prirodna svjetlost kada je oblačno.

Takvu svjetlost je jednostavno održavati. Izvor mora da bude indirektan. Ako za radnim stolom imate prirodno svjetlo, pazite da vam prozor bude pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kompjuter. I još jedan savjet: što češće odmarajte oči. Svaki telefonski poziv iskoristite da odmaknete pogled sa ekrana. Očni ljekari kažu da je ono što najviše umara oči prisila da se nešto gleda izbliza. Dok pričate ne fiksirajte monitor, a dobro je povremeno raditi i vježbe za odmaranje očiju.

Vježbajte – prijaće vam
Sjedite, udaljite se od ekrana i zatvorite oči. Udahnite duboko i sporo, uvlačite vazduh kroz nos, izdahnite ga na usta. Opustite se tako kao da se ljuljate u ritmu disanja. Zatvorite lijevo oko lijevom rukom, bez pritiskanja; otvorite drugo oko za nekoliko sekundi i onda ga zatvorite. Ponovite to s desnim okom.

Otvorenih očiju, stavite kažiprst jedne ruke na 10 cm od očiju u visini nosa. Fiksirajte prst dok se približava da dotakne tačku na nosu.
Otvorenih očiju gledajte prvo prema gore, a onda prema dole i ponovite to barem šest puta.

June 03, 2020

RECENZIJA: Amazfit GTR

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Još jedan u nizu Huami-jevih pametnih satova. Amazfit GTR opremljen je sa mnoštvo funkcija, a može se kupiti po povoljnoj cijeni.

June 03, 2020

RECENZIJA: iPhone 11

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Za sve ljubitelje iPhone uređaja, Apple je prošle godine na tržište lansirao iPhone 11, koji me se nije mnogo dojmio, pa nisam imao želju da ga isprobam, ali ovo stanje prirodne nesreće je učinilo svoje.

June 03, 2020

RECENZIJA: Fitbit Versa 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Pametni sat koji nije ni prevelik, ni premali, već savršenih dimenzija za zglob. Versa 2 je dio Fitbitovog asortimana pametnih satova sa više ugrađenih funkcija koje pronalazimo kod fitness pametnih satova. Fitbit je inače kompanija koja je dobro prezentovala svoje proizvode u fitness svijetu, ali mana ove kompanije leži u tehnološkom dostignuću prozvodnje ekrana i softvera.

June 01, 2020

RECENZIJA: IWO 12 Smartwatch – kopija koja se…

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Jeste li ikada poželjeli kupiti pametni sat po jako niskoj cijeni, a da izgleda kao dobra kopija ili čak sami original? E pa ja jesam. AliEkspress mi je to i omogućio. Išao sam na varijantu Apple pamatnog sata, po slikama, da nisam neki poznavalac, mislio bih da kupujem original. A i cijena je igrala ulogu, a bilo je tu i znatiželje. I tako, nakon par dana, skoro pa mjesec, dolazi meni moj pametni sat. Dakle radi se o kineskoj kopiji Apple pametnog sata, pod nazivom Smartwatch IWO 12. Cijena ovog sata varira, u ovisnosti da li želite kao dodatak bežične slušalice. Kinezi, znaju posao.

June 01, 2020

RECENZIJA: Huawei Watch GT2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baBuducnost na zglobu?

Huawei pametni sat ima prefinjen, elegantni izgled, koji se slaže sa većinom odjeće, kako sportskom, tako i formalnom. Kružno kućište prekriveno je metalnim okvirom od nehrđajućeg čelika. Okvir oko ekrana je minimalan i ovjeren numeričkim brojevima, što predstavlja vrijeme u 24-satnom formatu. Sa strane imaju dva dugmeta, gornji – koji služi za pokretanje općeg menija i donji za radni meni.

face