Posjeta „Poljoradu“ u Turbetu - Zdrava hrana s obronaka netaknute prirode

Domaći med

Travnička regija se vijekovima razvijala neposredno ispod planine Vlašić, od koje zavise ne samo klimatski uslovi, nego i uspjeh u bavljenju poljoprivrednim djelatnostima. Tako je bilo u daleko vrijeme, stoljećima prije nas. Zbog geografskog položaja i oštre klime, stočarstvo je bilo predodređeno kao glavna grana poljoprivrede i preživljavanja u ovim krajevima. Tako se i razvila duga tradicija pravljenja travničkoga sira i kajmaka, koji je nadaleko poznat i danas. Mlijeko s planine Vlašić i danas, baš kao i prije pet stoljeća, dolazi s obronaka netaknute prirode, gdje bogata biljna flora daje specifičan okus mlijeku.

Život od vlastitog rada

U podnožju ove planine, u mjestu Turbe pored Travnika, 1990. godine je nastao „Poljorad“, mala porodična firma s velikom idejom: očuvati tradiciju pravljenja mliječnih proizvo da i razvoj ruralnog kraja ove regije, omogućivši običnom čovjeku da živi od vlastitog rada.

Danas je „Poljorad“ veoma uspješna kompanija, čiji proizvodi su cijenjeni i van granica BiH. Bavi se proizvodnjom hrane, s dvije
grupe proizvoda: mliječni i proizvodi biljnog porijekla. Svaki proizvod u sebi sadrži notu tradicionalnog, a u isto vrijeme i modernog, te prilagođenog potrebama današnjih potrošača.

Domaći medUpravo zbog tog tempa, pileće meso je pravi odabir za brzu pripremu laganog obroka sa niskim sadržajem masti i holesterola.
Pileće meso je pravi odabir za sve one koji paze na svoju liniju ili jednostavno žele jesti zdravije, a istovremeno uživati u proizvodima odličnog okusa i arome.
Svi smo mi ljubitelji zdrave i ukusne hrane. Ovo dvoje ne bi trebalo biti uzajamno isključivo, ali prečesto je tako.

- Sretni smo što smo u tome uspjeli, jer osim što imamo pedesetak zaposlenih radnika u krugu fabrike, istovremeno otkupljujemo mlijeko od svih stočara ove regije, koji ga žele prodati. Tako trenutno imamo 1200 kooperanata s vlašićkoga kraja od kojih otkupljujemo 20.000 litara mlijeka dnevno. U današnje vrijeme opće nezaposlenosti mladih ljudi i velikog opterećenja gradova populacijom koja bježi iz sela u nadi za većim mogućnostima zaposlenja, ponosni smo što je naša kompanija glavni faktor razvoja i velike naseljenosti vlašićkih sela. Kao što je među našim kooperantima široko poznato, naša firma redovno svakog mjeseca isplaćuje cijenu otkupljenog mlijeka i tako je već 15 godina, a sve to direktno utječe na opstanak i razvoj ruralnih krajeva i stočarstva u ovoj regiji - kaže direktor ove kompanije, dipl.ing. Asim Skrobo.

Receptura naših majki
U moderniziranim pogonima „Poljorada“ to mlijeko se dalje obrađuje prema savremenim metodama i recepturi koja je djelomično dio tradicije, poput travničkog sira, kajmaka, putera, paprike punjene kajmakom i sirom i mladog sira, dok je jedan dio proizvoda kao
što su “ Travnička bijela, sir u salamuri“, „Travnički zlatnik“, dimljeni sirevi „Dimko sir“ i „Ribanac“ proizvedeni po inovativnoj i originalnoj recepturi, za koji su zaslužni tehnolozi ove kompanije.

Domaći med

- Značajan dio našeg asortimana ima i kiseli program, proizvodnja bosanskog kiselog kupusa, koji smo prvi na ovima krajevima počeli proizvoditi i omogućiti širokom krugu ljudi, koji zbog uslova života i rada nemaju mogućnost sami pripremiti. Naš kiseli kupus
je u cijelosti napravljen prema recepturi naših majki: jedini konzervans koji koristimo je čista kuhinjska so i vrijeme - ističe Skrobo, ne skrivajući ponos. Također, u Poljoradu su ponosni i što su dva njihova proizvoda uvrštena u “Konzumovu” liniju „Tradicija moga kraja“. - Saradnja s “Konzumom” je počela 2005. godine, te i danas uspješno traje. Za “Konzum” radimo robne marke “Tradicija mog kraja”, „Travnički kajmak“, kiseli kupus „KORA“, a najveći dio našeg asortimana na tržište plasiramo upravo putem “Konzumovih” radnji.

Domaći med

Izvor: Magazin Azra

May 29, 2020

RECENZIJA: Amazfit Stratos 3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baBudućnost na zglobu?

Proizvođač Huami pod vodstvom Xiaomi kompanije predstavio je novi sportski sat – Amazfit Stratos 3.

May 29, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy M20

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPostoji par stvari koje bi trebali znati ako se odlučite za kupovinu Samsung M serije.
Prvo ne očekujte puno od ovog uređaja. Samsung je lansirao M20 na tržište kako bi se mogao natjecati sa Xiaomi-evim budžet telefonima.
Galaxy M20 nema Amoled panel, ali svjedno nudi oštar i živopisan prikaz boja.

May 29, 2020

RECENZIJA: OnePlus 7

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji je živi dokaz da su telefoni drugih kompanija precijenjeni.
OnePlus 7 je telefon velikih dimenzija, nešto veći i teži od Samsung Galaxy Note 9. Ako ste od onih korisnika koji su navikli na veće telefone, nećete imati problema, a ako ste ipak od onih koji vole imati kompaktnije uređaje u ruci, izazivam vas da probate.

May 28, 2020

RECENZIJA: Pametni sat - Amazfit GTS

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPametni sat koji svojim izgledom podsjeća na Apple watch, što ne vidim da je mana. Većina je „zaluđena“ tim izgledom.
Amazfit vam dolazi od kompanije Huami, koja je pod krovom kineskog giganta Xiaomi.
Ovo je pametni sat koji je dizajniran da izdrži svakodnevno nošenje i fitness aktivnosti, a pri tome da ostane „svjetlo“ na zglobu.
Displej štiti Corning Gorilla Glass 3, AMOLED displej rezolucije 348 x 442 koji vam pruža jasan prikaz sadržaja. Sa bočne strane nalazi se on/off dugme. Dolazi u standardnoj boji, sa mogućnošću varijacije boje remena širine 20mm.

May 28, 2020

RECENZIJA: iPhone 11Pro Max

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNema sumnje da je iPhone 11 Pro Max do „bola“ skup telefon. Na našim područijima za taj novac možete uzeti četverotočkaša da vas preveze od tačke A do tačke B. Ali isplati li se? Golf 2 ili Iphone 11 Pro Max?

Tu je OLED-ov ekran. To je nešto što prvo gledamo, na kraju i jedino, jer bez ekrana nema telefona. Dobro je imati ekran koji „paše“ očima i koji vam nudi taj efekat gledanja stvarnih stvari. Za mene koji sam prije koristio, a i dan danas se znam koristiti telefonima sa starim Retina mrežama, nema neke „boom“ razlike. Sigurno ne mogu reći da OLED displeji nisu bolji, da ne slušam toliko o „pikselima po inču“, vjerujem da moj mozak ne bi znao napraviti razliku.

face