U SAD mozemo izvoziti hiljade proizvoda

Nakon što Hrvatska od 1. jula naredne godine postane članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina ne samo da neće moći izvoziti proizvode životinjskog porijekla u tu zemlje nego ih neće moći ni transportovati ka trećim tržištima.

Ukoliko bh. vlasti ne poduzmu baš ništa na ispunjavanju propisanih standarda o kontroli hrane za izvoz, podaci o pokrivenosti uvoza izvozom će biti još dramatičniji od onih koji su prije nekoliko dana prezentovani u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Podsjećamo, prema tim podacima, u prvih pet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz iz BiH u vrijednosti od 3.216.397.180 KM, što je za 226.042.418 KM, odnosno 6,57 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Vrijednost uvoza je iznosila 5.851.475.098, što je za 32.447.365 KM, odnosno 0,56 posto više u odnosu na prvih pet mjeseci 2011. godine. Ove nepovoljne promjene rezultirale su smanjenjem pokrivenosti uvoza izvozom za 7,08 posto koja u ovom periodu iznosila 54,97 posto.

Alternativa bh. izvozu su treća tržišta, ona izvan EU i zemalja iz sporazuma CEFTA. Međutim, ta tržišta, prema mišljenju makroekonomskog analitičara VTKBiH Igora Gavrana, nedovoljno su iskorištena. O tome kako iskoristiti prednosti koje pruža izvoz u SAD, države koja pruža mogućnost olakšice iz Općeg sistema povlastica (GSP), biće govoa u prostorijama VTKBiH 18. jula. Pored SAD-a, tu su i tržišta Turske i Irana, te Sjeverne Afrike. Međutim, Gavran kaže da čak i ako osiguramo tržište u Turskoj, ako se ne ostvari regularan pristup Luci Ploče, od izvoza neće biti ništa.

"Ako ispunimo sve standarde da robu životinjskog i biljnog porijekla možemo izvoziti, onda bismo mogli računati i na tržište Rusije. Problem je transport jer do Rusije ne možemo doći mimo teritorije EU. Ovdje ne mislim samo na alternativu Hrvatskoj nego na izvoz nekih drugih proizvoda koji nisu ničim uslovljeni, ali ih nismo izvozili jer nismo imali ili znanja ili pristupa takvim tržištima. U SAD bismo mogli izvoziti na hiljade proizvoda", kaže Gavran.

Prema njegovom mišljenju, za BiH bi, ipak, najjednostavnije bilo da ispuni sve uslove koje je postavila Evropska unija, da na državnom nivou ustanovi ministarstvo poljoprivrede i da sve nadležnosti, kada je riječ o hrani, digne na državni nivo. Sve drugo je, smatra on, improvizacija.

June 03, 2020

RECENZIJA: Amazfit GTR

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Još jedan u nizu Huami-jevih pametnih satova. Amazfit GTR opremljen je sa mnoštvo funkcija, a može se kupiti po povoljnoj cijeni.

June 03, 2020

RECENZIJA: iPhone 11

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Za sve ljubitelje iPhone uređaja, Apple je prošle godine na tržište lansirao iPhone 11, koji me se nije mnogo dojmio, pa nisam imao želju da ga isprobam, ali ovo stanje prirodne nesreće je učinilo svoje.

June 03, 2020

RECENZIJA: Fitbit Versa 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Pametni sat koji nije ni prevelik, ni premali, već savršenih dimenzija za zglob. Versa 2 je dio Fitbitovog asortimana pametnih satova sa više ugrađenih funkcija koje pronalazimo kod fitness pametnih satova. Fitbit je inače kompanija koja je dobro prezentovala svoje proizvode u fitness svijetu, ali mana ove kompanije leži u tehnološkom dostignuću prozvodnje ekrana i softvera.

June 01, 2020

RECENZIJA: IWO 12 Smartwatch – kopija koja se…

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Jeste li ikada poželjeli kupiti pametni sat po jako niskoj cijeni, a da izgleda kao dobra kopija ili čak sami original? E pa ja jesam. AliEkspress mi je to i omogućio. Išao sam na varijantu Apple pamatnog sata, po slikama, da nisam neki poznavalac, mislio bih da kupujem original. A i cijena je igrala ulogu, a bilo je tu i znatiželje. I tako, nakon par dana, skoro pa mjesec, dolazi meni moj pametni sat. Dakle radi se o kineskoj kopiji Apple pametnog sata, pod nazivom Smartwatch IWO 12. Cijena ovog sata varira, u ovisnosti da li želite kao dodatak bežične slušalice. Kinezi, znaju posao.

June 01, 2020

RECENZIJA: Huawei Watch GT2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baBuducnost na zglobu?

Huawei pametni sat ima prefinjen, elegantni izgled, koji se slaže sa većinom odjeće, kako sportskom, tako i formalnom. Kružno kućište prekriveno je metalnim okvirom od nehrđajućeg čelika. Okvir oko ekrana je minimalan i ovjeren numeričkim brojevima, što predstavlja vrijeme u 24-satnom formatu. Sa strane imaju dva dugmeta, gornji – koji služi za pokretanje općeg menija i donji za radni meni.

face